Öne Çıkan Yayın

Teledermatoloji ile şifa bulabilirsiniz.

31 Ocak 2016 Pazar

Roaccuttane (isotretinoin) Kullandıktan Sonra Çocuğum Olur mu?

     Roaccuttane (isotretinoin) Kullandıktan Sonra Çocuğum Olur mu?

Roaccutane, Aknetrent ve Zoretanin gibi bir çok ilacın etken maddesi olan isotretinoin yaklaşık 40 yıldır sivilce yani akne için kullanılmaktadır. Bir çok yan etkisi bulunmasına rağmen özellikle bayan hastalar tarafından en çok merak edilen soru ise 'Hocam bu ilacı kullandıktan sonra hamile kalabilir miyim?' Yapılan bilimsel makaleler araştırmalarda bir çoğunda isotretinoinin (Roaccutane, Aknetrent ve Zoretanin)  Anti Müllerian Hormon (AMH) miktarında azalma yaptığı belirlenmiştir. Bu hormon overlerdeki yumurta miktarını göstermektedir. Yani buna göre isotretinoin (Roaccutane, Aknetrent ve Zoretanin) yumurta rezervlerini azaltmaktadır.
     Ancak bilimsel makalelerde isotretinoinin (Roaccutane, Aknetrent ve Zoretanin),  ACTH, FT3, büyüme hormonu, testosteron gibi bir çok hormonun seviyesini azaltmaktadır. Bu bağlamda isotretinoin kullanırken zaten gebe kalınmaması gerekmektedir. Çünkü olası gebe kalındığında bebekte ciddi konjenital anomalilere neden olmaktadır.
      Bununla beraber isotretinoin (Roaccutane, Aknetrent ve Zoretanin)  tedavisi tamamlandıktan sonra yumurta miktarı tekrar eski haline döndüğünü gösteren yayınlarda mevcuttur. Bunun dışında erkeklerde kullanımının sper kalitesini arttırdığı da gösterilmiştir.
       Sonuç olarak kanaatimizce isotretinoin (Roaccutane, Aknetrent ve Zoretanin) geçici olarak yumurta seviyesini azaltmaktadır. Ancak tedaviden sonra hasta eski doğurganlık düzeyine ulaşmaktadır. Buna ek olarak isotretinoin kullandıktan sonra gebe kalamayan herhangi bir hasta ile ilgili bir kayıt bulunmamaktadır.

30 Ocak 2016 Cumartesi

Sedef Hastalığında (Psoriazis) Yeni Tedavi Seçenekleri

       Sedef hastalığı (Psoriazis) kronik, immunolojik bir deri hastalığıdır ve hastalık tipik olarak yaşam kalitesini anlamlı derecede düşürür. Günümüzdeki sedef ilaçları kullanımı ve tolerabilitesi yönünden bazı zorlukları bulunmaktadır. Dermatolojik tedavide biyolojik ilaçların kullanımı göreceli olarak yenidir ve 2000'li yılların başlarında kullanılmaya başlanmıştır. Bu ilaçların bazıları ülkemizde de kullanılmakla beraber bazı ilaçlar ise sadece yurt dışında kullanılmaktadır. Aşağıda bu tedaviler listelenmiştir.



  1. Infliximab, etanercept, adalimumab (TNF-α blokörü)
  2. Apremilast (Fosfodiesteraz 4 (PDE4) inhibitorü)
  3. Ixekizumab, secukinumab (IL-17A blokörü)
  4. Ustekinumab, briakinumab (IL-23 blokörü)

29 Ocak 2016 Cuma

Plateletten zengin plazma (Prp) ve Kim Kardashian

Trombositten zengin plazma (plateletten zengin plazma-prp) kişinin kendi kanının yüksek devirli satrifüjlerde döndürülerek elde edilen bir sıvıdır. Elde edilen serumun belli bir bölümü trombositten zengindir ve bu hücrelerin içinde bol miktarda büyüme hormonu mevcuttur. Elde edilen bu konsantre sıvı kellik, kırışıklık, göz altı zorlukları, atrofik skar, göz altı morlukları ve yüz yenileme gibi dermatolojik hastalıklarda kullanılmaktadır. Beraberinde mezoterapi ve mikroiğne enjeksiyonları(dermaroller) gibi uygulamalar ile kombinasyonları etkinliğini arttırır. Günümüzün popüler isimlerinden olan Kim Kardashian bu tedavi yöntemini kullanması ile gündem yaratmıştır.

23 Ocak 2016 Cumartesi

Teledermatoloji ile şifa bulabilirsiniz.

Bu site dermatoloji ve kozmetoloji alanında hizmet vermektedir. Herhangi bir deri hastalığı ve kozmetik alanda danışmak istediğiniz konular Whatsapp üzerinden deri ve zührevi hastalıklar uzmanı tarafından uzaktan değerlendirilir. Şu anda yapım aşamasındadır.