Ürtiker (Kurdeşen) şiddetli
kaşıntı ile seyreden deride keskin sınırlı kızarıklık ve kabarıklıklardan
oluşan bir hastalıktır. Altı haftadan kısa sürenlere akut, uzun sürenlere
kronik ürtiker denilmektedir. Hastalığı ortaya çıkaran nedenler arasında sıcak,
soğuk, basınç, egzersiz, güneş ışığı ve stres yer almaktadır. Diğer nedenler
ise bakteriyel, viral, fungal ve, parazitik enfeksiyonlar, ağrı kesici ve
antibiyotikler, yiyecekler (balık, yumurta, peynir, çikolata, kuru yemişler,
domates gibi), polenler yer almaktadır.
Akut ürtiker (kurdeşen) hayat boyunca toplumun
%15-20’sini, kronik ürtiker ise%2-3’ünü etkilemektedir. Erkek ile kadınlar
arasında akut ürtikerde fark yokken, kronik ürtikerli hastaların %80’i
kadındır. Akut ürtiker her yaş grubunda görülürken kronik ürtiker 40-50
yaşların ortaya çıkmaktadır. Akut ürtikerin genellikle altta yatan bir nedeni
bulunamazken, kronik ürtikerde bazen tiroid hastalıkları, bağ doku hastalıkları
ve romatizmal hastalıklarla ilişkili çıkabilmektedir.
Son yayınlar: Yapılan son
çalışmalarda ürtikerin %0-75 gibi değişen oranlarda arasında bağırsak
parazitleri ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Buna yönelik verilen
tedavilerden hastaların fayda gördüğü saptanmıştır. Bunu dışında ürtikerli
hastalarda D vitamini, demir ve vitamin B12 seviyelerinin düşük olduğu ve
bunlara yönelik tedavilerin hastaların semptomlarını azalttığı ve yaşam
kalitelerini yükselttiği görülmüştür.
Sonuç olarak insanların
beşte biri hayatının bir döneminde ürtiker hastalığını geçirmektedir. Hastalık
özellikle nefes darlığı yaptığında acile başvurulmalıdır. Bununla beraber
hastalığın seyri genellikle 6 hafta sürmektedir. Bu süre antihistaminiklerle
atlatılabilir. Ancak bu süre aşıldığında hastalık kronikleşmektedir ve ayrıntılı
tetkikler yapılmalıdır. Ayrıca hastalık döneminde acı, baharatlı ,ekşi, turşu
gibi yiyecekler ile salisilat, benzoat, nitrat gibi koruyucu madde içeren market
ürünlerinden uzak durulmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder