Öne Çıkan Yayın

Teledermatoloji ile şifa bulabilirsiniz.

28 Mart 2016 Pazartesi

Sedef Hastalığında Biyolojik İlaçlar (Aşı Tedavisi)


Biyolojik ajanlar (aşı tedavisi), hayvan dokusu veya daha sıklıkla rekombinan DNA teknikleri ile üretilen ve farmakolojik etkiye sahip proteinlerdir.
Biyolojik moleküller normal insan proteinlerini taklit etmek veya dolaşan proteinler ya da hücresel reseptörlerle etkileşime girmek amacıyla geliştirilir.
Bunlardan
     1) Rekombinan insan sitokinleri veya büyüme faktörleri 
     2) Monoklonal antikorlar
     3) Füzyon proteinleri psoriasis tedavisinde 

         araştırılmaktadır
Bu ajanlar rekombinan DNA teknolojisi ile üretildikten sonra proteini kodlayan komplemanter DNA prokaryotik veya ökaryotik hücre dizisine aktarılır ve protein-ilacın salgılanması sağlanır.
Rekombinan insan proteinleri, normal insan proteinleri veya onların kısımlarının tam replikaları olup hücresel reseptörlerle birleşerek etki gösterirler. Etkinlikleri çoğunlukla proteinin normal fizyolojik fonksiyonları ile sınırlıdır.
Monoklonal antikorlar  dolaşım veya doku hücre yüzeyinde bulunan proteinlere özgül olarak bağlanan proteinlerdir ve sıklıkla bu proteinlerin etkisini baskılayarak hastalığın seyrini etkiler. Monoklonal antikor tedavisinin hedefi insan proteinleri olduğundan bu moleküller farklı cinslerde en sıklıkla da farelerde üretilir. Bu ajanlara karşı insan bağışıklık sisteminin tepkisini azaltmak için de bu antikorlar “humanize” edilmiştir.
Füzyon proteinleri farklı protein kısımlarının birleşmesi ile oluşan moleküllerdir.  Burada ya bir protein ile toksin birleştirilir ya da insan immünoglobülin Fc kısmına insan reseptörleri bağlanır.
Bazı Biyolojik İlaçların Etken Maddeleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder