Öne Çıkan Yayın

Teledermatoloji ile şifa bulabilirsiniz.

4 Nisan 2016 Pazartesi

Aşırı Terleme Tipleri, Nedenleri ve Tedavisi

Aşırı Terlemenin Tipleri

Hiperhidrozis vücudun aşırı ter üretmesi ile karakterize bir hastalıktır. Birincil ve ikincil hiperhidrozis (aşırı terleme) olarak iki sınıfa ayrılır. Birincil aşırı terleme sempatik sinir sisteminin ter bezlerini aşırı uyarmasına bağlı gelişen nedeni bilinmeyen bir durumdur. Birincil aşırı terleme yüz, ayak tabanı, avuç içi, koltuk altı gibi simetrik anatomik bölgeleri tutar. Bazı çalışmalarda bu hastalığı otozomal dominat olarak ailesel olabileceği gösterilmiştir. Ek olarak iklim ve duygusal değişiklikler bu durumu tetikleyebilir. Cinsiyetler arasında fark yoktur ancak obezlerde aşırı terleme oluşabilir. İnsanlar arasındaki sıklığı %3-9 arasında değişmektedir. Hastaların mesleki, eğitim ve sosyal yaşantısına negatif etkileri bulunmaktadır.

İkincil aşırı terleme nedeni bilinen aşırı terlemedir. En sık görülen nedenler arasında infeksiyon, kanserler, ilaçlar, anksiyete nörolojik ve hormonal hastalıklardır.

 Aşırı İkincil Terlemenin Nedenler:

1. İnfeksiyonlar
2. Hormonal bozukluklar (hipertroidi, diabet, menapoz, gebelik, feokromasitoma, karsinoid sendrom, akromegali
3. Nörolojik hastalıklar (parkinson)
İontoforez cihazı
4. Kanserler (Lösemi, lenfoma)
5. İlaçlar (Antidepresanlar)
6. Zehirlenme
7. Aşırı alkol alımı

Aşırı Terlemenin Tedavisi

Bölgesel: 

  • Alüminyum klorid (%15-20) veya antiperspirantlar
  • Avuç içi ve ayak tabanı terlemesi için iontoforez
  • Glikopirolat
  • Botoks


Cerrahi:
  • Sempatektomi
  • Koltuk altı küretajı veya liposuction
Sistemik:
  • Antikolinerjik ilaçlar
  • Trisiklik antidepresanlar
  • Beta blokerler
  • Kalsiyum kanal blokerleri








1 Nisan 2016 Cuma

Sedef Hastalığı İçten Mi Gelir?

Sedef Hastalığı ve İç Hastalıklar İle İlişkisi

Bir hasta deri lezyonu her ne olursa olsun en çok korktuğu hastalık sedef hastalığıdır. Hastaya sedef hastalığı olmadığı söylendiğinde derin bir nefes alır ve rahatlar. Hastaların ikinci olarak en sık sorduğu hocam sedef hastalığı soru içten mi gelir? Bugüne kadar bu soruya hayır diyorduk. Ancak son zamanlardaki bazı araştırmalar sedef hastalığının bazı iç hastalıklar ile birlikte görülme olasığının arttığı tespit edilmiştir.

Sedef Hastalığı İle İlişkili Sistemik Hastalıklar

Son zamanlarda sedef hastalığının sadece deriyi tutmadığı bazı sistemik durumlarla beraber görülebileceği saptanmıştır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır.
Depresyon, 
Hipertansiyon, 
Geçici kalp krizi, 
Damar tıkanıklığı, 
Alkolik olmayan karaciğer yağlanması, 
Bowel hastalığı, 
Crohn hastalığı, 
Dislipidemi, 
Obezite,
Metabolik sendrom,
İnsülin direnci, 
Şeker hastalığı, 
Astım,
Kronik böbrek yetmezliği, 
Üveit,
Malin lenfoma

Tüm Yönleri İle Sedef (Psoriazis) Hastalığı

Tüm Yönleri İle Sedef (Psoriazis) Hastalığı

Sedef hastalığı bağışıklık sistemi ile ilgili yaygın bir deri hastalığıdır. Ana patojenik mekanizması derideki kronik inflamasyon ve keratinositlerin aşırı çoğalmasıdır. Keratinositleri (derideki esas hücre) farklılaşması genlerdeki değişikliklerden kaynaklanır. Antimikrobiyal peptidler ve proteinler doğuştan veya kazanılmış bağışıklık sistemini etkileyerek sedef hastalığına genetik eğilimi artırabilir.
Sedef hastalığı hayatı tehdit eden bir hastalık olmamakla birlikte kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde kötü etkiler. Tam şifa veren bir tedavi bulunmamaktadır. Amerika’da toplumun %3’ünde sedef hastalığı bulunmaktadır.
Sedef hastalığı herhangi bir yaşta başlayabilir. Ama 20-30 ve 50-60 olmak üzere  iki pik yaptığı yaş aralığı bulunmaktadır.  Sedef hastalığı bulunanların %30’u çocuk yaş grubundadır. Erken başlangıçla ilgili 36 genetik lokasyon mevcuttur.

Tetikleyen (Artıran) Faktörler

Çok sayıda faktör sedef hastalığını tetikleyebilir. Bunlardan dış etkenler fiziksel faktörler (kaşıma, enjeksiyon, cerrahi skar, bası noktaları, yanık, ultraviole, radyasyon) mevsimsel değişimler, kimyasal faktörler (koter, kronik alkali hasarı, toksik maddeler) sayılabilir. Diğerleri alkol tüketimi, sigara, ilaçlar (altın tuzları, lityum, tansiyon ilaçları, sıtma ilaçları, mantar ilaçları)’dır. Ayrıca aşırı kilo, uykusuzluk da sedef hastalığını tetikleyebilir.

İnfeksiyonlar sedeh hastalığını tetikleyen nedenler arasındadır.  Streptokoklar, hepatit C, varisella, herpes, HIV, kandida bu enfektif nedenler arasındadır.