Öne Çıkan Yayın

Teledermatoloji ile şifa bulabilirsiniz.

1 Nisan 2016 Cuma

Tüm Yönleri İle Sedef (Psoriazis) Hastalığı

Tüm Yönleri İle Sedef (Psoriazis) Hastalığı

Sedef hastalığı bağışıklık sistemi ile ilgili yaygın bir deri hastalığıdır. Ana patojenik mekanizması derideki kronik inflamasyon ve keratinositlerin aşırı çoğalmasıdır. Keratinositleri (derideki esas hücre) farklılaşması genlerdeki değişikliklerden kaynaklanır. Antimikrobiyal peptidler ve proteinler doğuştan veya kazanılmış bağışıklık sistemini etkileyerek sedef hastalığına genetik eğilimi artırabilir.
Sedef hastalığı hayatı tehdit eden bir hastalık olmamakla birlikte kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde kötü etkiler. Tam şifa veren bir tedavi bulunmamaktadır. Amerika’da toplumun %3’ünde sedef hastalığı bulunmaktadır.
Sedef hastalığı herhangi bir yaşta başlayabilir. Ama 20-30 ve 50-60 olmak üzere  iki pik yaptığı yaş aralığı bulunmaktadır.  Sedef hastalığı bulunanların %30’u çocuk yaş grubundadır. Erken başlangıçla ilgili 36 genetik lokasyon mevcuttur.

Tetikleyen (Artıran) Faktörler

Çok sayıda faktör sedef hastalığını tetikleyebilir. Bunlardan dış etkenler fiziksel faktörler (kaşıma, enjeksiyon, cerrahi skar, bası noktaları, yanık, ultraviole, radyasyon) mevsimsel değişimler, kimyasal faktörler (koter, kronik alkali hasarı, toksik maddeler) sayılabilir. Diğerleri alkol tüketimi, sigara, ilaçlar (altın tuzları, lityum, tansiyon ilaçları, sıtma ilaçları, mantar ilaçları)’dır. Ayrıca aşırı kilo, uykusuzluk da sedef hastalığını tetikleyebilir.

İnfeksiyonlar sedeh hastalığını tetikleyen nedenler arasındadır.  Streptokoklar, hepatit C, varisella, herpes, HIV, kandida bu enfektif nedenler arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder